Blender to jedno z tych urządzeń kuchennych, które warto mieć, jeśli lubisz zdrowo się odżywiać. Choć jest niewielki, potrafi znacząco ułatwić codzienne przygotowanie posiłków. Co dokładnie zrobisz z jego pomocą?

Zupy krem. Szybkie i aksamitne

Blendery ręczne świetnie sprawdzają się do zup krem. Wystarczy, że ugotujesz swoje ulubione warzywa, a potem zmiksujesz je na gładką, aksamitną masę. Dzięki blenderowi ręcznemu nie musisz przekładać gorących składników do osobnego naczynia, co oszczędza Ci czas i zmniejsza liczbę rzeczy do mycia.

Z pomocą blendera stworzysz klasyczną zupę dyniową, krem z brokułów, marchewki czy cukinii. Dodatkowo możesz wzbogacić smak, dodając śmietankę, mleko kokosowe czy świeże zioła.

Sosy i dressingi. Doskonała konsystencja

Dzięki blenderowi ręcznemu w prosty sposób przygotujesz różne sosy i dressingi. Od klasycznego majonezu, przez bazyliowe pesto, po bardziej skomplikowane sosy, takie jak aioli czy hollandaise. Szybkie miksowanie sprawia, że wszystkie składniki idealnie się łączą. Sosy wychodzą aksamitne i są jednolite.

Z pomocą blendera ręcznego możesz także eksperymentować z własnymi kompozycjami smaków. Możesz testować różne sosy do makaronów, sałatek czy nawet mięs.

Musy owocowe i warzywne

Jeżeli szukasz zdrowych przekąsek, blender ręczny pozwoli Ci w kilka chwil przygotować pyszne musy zarówno owocowe, jak i warzywne. Zmiksuj świeże truskawki, maliny, brzoskwinie czy jabłka i uzyskasz naturalny deser bez dodatku cukru.

Musy to także doskonała propozycja dla najmłodszych. Przygotowanie domowych przecierów i musów dla niemowląt stanie się niezwykle proste. Dodatkowo masz pełną kontrolę nad składem posiłków.

Hummus, pasty, dipy

Blendery ręczne świetnie sobie radzą z przygotowaniem różnorodnych past i dipów. Z pomocą tego urządzenia stworzysz kremowy hummus z ciecierzycy, pastę z pieczonego bakłażana czy dipy na bazie jogurtu naturalnego i świeżych ziół.

Zobacz również:  50 ml wody ile to łyżek? Kuchenny przelicznik ml na łyżki - łatwo przeliczyć!

Ciasto na naleśniki, racuchy i placuszki

Jeśli lubisz przygotowywać domowe wypieki, blender ręczny także się tu przyda. Doskonale sprawdza się do mieszania płynnych ciast, takich jak masa na naleśniki, racuchy czy placuszki. 

Składniki szybko się połączą i będą pozbawione grudek. Dzięki temu struktura wypieków będzie lepsza, co nie pozostanie bez wpływu na smak. 

Purée ziemniaczane i warzywne

Marzy Ci się idealnie gładkie purée? Blender ręczny Ci w tym pomoże! Zmiksowane ziemniaki, kalafior czy marchewka z dodatkiem masła i odrobiny mleka stworzą gładkie purée. Warto jednak pamiętać, aby nie miksować ziemniaków zbyt długo, by nie stały się kleiste – krótka, intensywna praca blenderem daje najlepsze rezultaty.

Lody i desery mrożone

Z pomocą blendera ręcznego przygotujesz także szybkie lody na bazie mrożonych owoców. Wystarczy zmiksować zmrożone banany, jagody czy mango, by uzyskać kremową i zdrową alternatywę dla tradycyjnych lodów. Wypróbuj także sorbety, mrożone smoothie bowls czy delikatne kremy na bazie owoców i jogurtu.

Artykuł sponsorowany