Myślisz, że gałkownica do lodów służy tylko do… no cóż, lodów? Czas ją odczarować! Ten niepozorny przyrząd przydaje się w wielu lokalach gastronomicznych – od kawiarni po restauracje – ale też stanowi genialne ułatwienie podczas przygotowywania deserów i posiłków w domowej kuchni. Jk można wykorzystać gałkownicę kreatywnie, wygodnie i z pomysłem? Sprawdź!
1. W lodziarni – precyzyjne porcje i apetyczna prezentacja
Gałkownica do lodów pozwala szybko i równo porcjować lody. Ułatwia zachowanie powtarzalności porcji, a apetyczne kulki zawsze wyglądają estetycznie w słodkim wafelku. To podstawowe narzędzie każdej lodziarni.
2. W kawiarni – do podania lodów w deserach i napojach
W kawiarniach gałkownica sprawdza się do serwowania lodów do kaw mrożonych, frappe czy affogato. Dodając precyzyjnie jedną kulkę do deseru lub na talerz z brownie, można szybko uzyskać pożądany rezultat. Każda porcja ma bardzo podobną wielkość i ciężar, a także estetykę. Zaserwuj gościom smaczne napoje i desery, a podaj je w przepiękny sposób, a zobaczysz, że zechcą im zrobić zdjęcie – warto zadbać o szczegóły!
3. W cukierni – do porcjowania kremów i musu czekoladowego
Choć to nietypowe, gałkownica świetnie nadaje się do nakładania musów i kremów – np. do monoporcji. Tworzy efektowne, idealnie okrągłe porcje. Można dzięki niej szybko dekorować talerze lub desery. Zaskocz klientów perfekcyjną kulką musu zamiast podawania go za pomocą łyżki.
4. W restauracji – do serwowania sorbetów i przystawek
W restauracji gałkownica to narzędzie nie tylko do deserów. Poda się nią również sorbety między daniami lub przystawki takie jak tatar. Kula awokado, hummusu czy pasty z fasoli – czemu nie? Klient z pewnością doceni prezentację dania w taki sposób!
5. W cateringu – szybko i estetycznie
Podczas dużych wydarzeń gałkownica pozwala na szybkie tworzenie identycznych porcji lodów, ryżu, purée czy sałatek warstwowych. Pozwala przygotowywać dania z wyprzedzeniem i chłodzić je już w formie kulek.
6. W domowej kuchni – idealne kulki do lodów dla dzieci i gości
W domu gałkownica sprawia, że każda porcja lodów wygląda jak z kawiarni. Dzieci uwielbiają równe, estetyczne kulki – a dorośli docenią wygodę. Nie trzeba się męczyć z klejącą się łyżką. Wystarczy zanurzyć gałkownicę w gorącej wodzie i działać!
7. Do robienia kulek z arbuzów i melonów
Gałkownica to też świetne narzędzie do owoców – zwłaszcza arbuzów, melonów i mango. Wystarczy odrobina wprawy, by stworzyć piękne, równe kule. Są niecenione podczas przygotowywania sałatek owocowych w czasie wakacyjnym. Świetny trik na lato!
8. Do nakładania ciasteczkowego ciasta na blachę
Chcesz, by ciasteczka były równe i upiekły się tak samo? Użyj małej gałkownicy do nakładania ciasta na blaszkę. To idealne rozwiązanie przy robieniu chocolate chip cookies lub muffinów. Porcje będą równe, a kuchnia – czystsza.
9. Do porcji puree ziemniaczanego lub ryżu
W bardziej eleganckich domowych kolacjach można uformować purée w estetyczne kulki. To prosty sposób, by talerz wyglądał bardziej profesjonalnie. Gałkownica sprawdza się też przy porcjowaniu ryżu. Twoje danie zyska na wyglądzie – a przecież jemy też oczami.
10. Do nabierania farszu do pierogów lub krokietów
Porcje farszu mogą być zawsze takie same, jeśli użyjesz gałkownicy. Doskonale sprawdza się przy pracy z większą ilością sztuk. Farsz z mięsa, kapusty czy sera będzie gotowy w ekspresowym tempie.
11. Do nakładania masy na gofry i pankejki
Zamiast łyżki – sięgnij po gałkownicę i odmierz porcję ciasta na patelnię lub gofrownicę. Dzięki temu każda porcja będzie identyczna, a naleśniki i placuszki usmażą się równomiernie.
Niepozorna gałkownica okazuje się zaskakująco wszechstronnym narzędziem – zarówno w profesjonalnej kuchni, jak i domowym zaciszu. Jeszcze nie masz jej w szufladzie? Pora to zmienić!
Artykuł sponsorowany
